WAKKER LIGGEN OM HET KLIMAAT

De serie klimaatadaptatie in de polder laat koplopers aan het woord, mensen die al stappen
zetten op weg naar een andere manier van leven en/of ondernemen. Van het plaatsen van een
regenton tot verhogen van het waterpeil, van minder vlees eten tot zonnepanelen op je stal. Onze
regio is op weg. Kunnen we als regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een voorbeeld zijn?

 

Projectleiding en foto's Peter Paul Klapwijk,
in samenwerking met AnneMarie Hoekstra  &  Kontakt Mediapartners.

 

20 oktober 2020 Ton Schuller en Lidwien Reijn: "De handen ineen slaan om klimaatverandering aan te pakken. Als regio koploper worden op het gebied van Klimaatadaptatie.”
(link naar het artikel in de foto)

 

7 oktober 2020 Mattias Verhoef, Kees Baan en Peter Heikoop- "Als we kunnen aantonen dat biodiversiteit en landbouw te combineren zijn, dan hebben we de toekomst. (…) Als je de productie van gewassen en zuivel in evenwicht kan brengen met een goed bodemleven en de natuur, dan ben je waardevol en volhoudbaar bezig. Je moet bij dit soort dingen misschien wel honderd jaar vooruit kijken." , (link naar het artikel in de foto)


23 september 2020 Peter Glas, Deltacommissaris - 
"Ga in gesprek met bewoners en winkeliers in de wijken en met de ondernemers op bedrijventerreinen. Hoe vertalen we die stresstest, wat kan er gedaan worden tegen wateroverlast, droogte en andere gevolgen van hitte? Wat vinden we acceptabel en wat niet, wat krijgt prioriteit? Dat noemen we een risicodialoog. Daar zitten ook kansen in om het leefbaarder te maken.” (link naar het artikel in de foto)

2 september 2020 Maureen en Marcel - 
"Je machteloos voelen tegenover mondiaal klimaatgeweld is begrijpelijk, maar Marcel Beukeboom en Maureen Pesman kijken verder. Ook wereldwijd kunnen we niet zonder lokale burgers en overheden, stellen zij. Beukeboom is klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden, Pesman is strategisch adviseur klimaatadaptatie en bodemdaling in Molenlanden.
Beukeboom: “Iedereen heeft invloed. Een Amerikaanse Harvard professor zei: ‘Leaders are our elected followers’. Leiders sturen omdat ze voelen wat er in de samenleving gebeurt. In de G20-landen zien we dat driekwart van die samenlevingen bezorgd is over het klimaat. Een stevige basis dus om in actie te komen.” Pesman knikt. “De bestuurder acteert op beweging vanuit de samenleving, ook op lokaal niveau.”    (link naar het artikel in de foto)
 


19 augustus 2020 Esther en Wilma - “Als iedere tuineigenaar de natuur kansen geeft, zou dat de nadelige gevolgen van het broeikaseffect flink dempen. Stel Esther Dijkstra en Wilma Abspoel daar één vraag over en je krijgt een kruiwagen aan adviezen: “Je moet niet teveel een vooropgezet idee hebben, want de natuur doet altijd iets anders. Tuinieren is een beetje spelen.”
(link naar het artikel in de foto)

6 augustus 2020 Anthonie Stip - “Steeds meer mensen zien in dat het anders moet en gooien het over een andere boeg. Ze gaan anders werken, leven en recreëren. Dat zijn er misschien nog maar een paar, maar die heb je wel nodig om anderen te inspireren. Zonder voorlopers heb je geen middengroep die op een dag mee gaat bewegen.” (link naar het artikel in de foto)


28 juli 2020 Sam Janse - Als het aan Sam Janse uit Ameide ligt, wordt zijn dorp zo snel mogelijk energieneutraal. “Het kan de bedoeling van God niet zijn om zo om te gaan met de gaven die wij krijgen, de schepping te vernielen. (…) Sam en zijn vrouw deden hun auto weg, eten geen vlees en gebruiken zo min mogelijk water." (link naar het artikel in de foto)

8 juli 2020 Els van Lis - “Als onze omgeving groen is, worden we daar met zijn allen gezonder van. Dat we er gezonder van worden is aan alle kanten onderzocht. Mensen groeien als er planten groeien. Kinderen ontwikkelen zich prettiger (…) We adviseren particulieren die meer groen in hun tuin willen, maar niet weten hoe ze dat het best kunnen aanpakken."  (link naar het artikel in de foto)


25 juni 2020 - Peter de Ruyter wil zorgvuldiger omgaan met het gebiedseigen water : "Een omslag in het waterdenken is noodzakelijk. Ik wil bewustwording op gang brengen, laten zien dat je het met elkaar moet doen. Voor burgers begint het met hun democratische taak. Daarnaast kunnen ze producten afnemen bij boeren die het anders doen en zich bemoeien met zaken als bermbeheer. We moeten het sámen doen: boerenorganisaties, gemeenten en het waterschap, met de provincie als regisseur.” (link naar het artikel in de foto)
 

11 jun 2020 - Linda den Besten woont in een Tiny House. 
"Ik heb meer voldoening van deze manier van leven. Dat je onafhankelijk kunt zijn door off-grid te leven (...) vind ik ook aantrekkelijk. Eerder heb ik een tijdje heel klein gewoond. Toen ontdekte ik: je hebt drie basisbehoeften: koken, slapen, douchen. Dat is genoeg. In het klein kun je veel meer genieten." (link naar het artikel in de foto)