Alleen maar voordelen

Pieter-Jan van de Steenoven van Esbi reclame kende een van de trainers van Waarde in de Waard al van een succesvolle samenwerking. “Toen zij vertelde dat de Masterclass ons kon helpen bij het vinden van oplossingen voor onze reststromen, werd ik enthousiast. Door de gemeentelijke subsidie voor deelname aan de circulaire Masterclass stapten we uiteindelijk in.”

Blanco beginnen

Pieter-Jan: “Aan het begin van de Masterclass brachten we onze afvalstromen in kaart. Het gaat daarbij vooral om papier, zeildoek, plaatmaterialen als multiplex, dibond en pvc. Het verzamelen van die informatie zorgde gelijk al voor brede betrokkenheid onder onze medewerkers bij het afvalvraagstuk. Bij Waarde in de Waard bekeken we voor welke reststroom we een goede oplossing kunnen vinden.”

Meedenken

“Soms zit je zo vast in je bedrijf dat je niet meer op vernieuwende ideeën komt. Tijdens de Masterclass kwam daar verandering in. We gingen nadenken over elkaars reststromen en de creatieve geesten van VerdraaidGoed dachten mee. Dat leverde echt veel op. VerdraaidGoed ging zelfs met me mee naar een van onze klanten om een van de circulaire concepten aan hem voor te leggen.”

Voorbeelden

Het idee dat hij nu voor zijn klant gaat uitwerken, houdt hij nog even voor zich. De masterclass heeft echter nog meer opgeleverd, vertelt Pieter-Jan: “Van restanten zeildoek worden tassen gemaakt en van het schutblad dat overblijft als we printfolie gebruiken zijn we nu in gesprek met de Kluslus om te kijken of dit ingezet kan worden als afdekmateriaal voor bijvoorbeeld schilderwerkzaamheden.”

Voordelen op een rij

“We waren zelf in ons bedrijf al verantwoord bezig met FSC-gecertificeerd hout en milieuvriendelijke latexprinters. Maar door de Masterclass hebben we straks ook minder restafval. Dat maakt onze footprint kleiner én scheelt in onze portemonnee doordat we minder gaan betalen voor het afvoeren van ons afval. Verder vind ik het pure winst dat we nu veel bewuster nadenken over ons afval.”

Meer informatie over de Masterclass

Heeft u een afvalstroom binnen uw organisatie waar u graag een tweede leven aan geeft? Of wilt u het circulaire denken in uw organisatie versterken en versnellen? Neem dan ook aan zo'n hands-on masterclass deel. In september/oktober 2021 gaat een nieuwe groep van start. Neem voor deelname contact op met Gerard de Winter (gerard@verdraaidgoed.nl; 0638610455) of kijk hier. Door de financiële bijdrage van Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden kun je tegen een voordelig tarief deelnemen.