Ons koolstof-afval nuttig maken

CF Groep B.V. uit Meerkerk maakt luchtfilters met actief kool. Die filters zuiveren bijvoorbeeld industriële uitstoot en leveren zo een bijdrage aan een gezondere leefomgeving. Peter Vis is controller bij CF Groep en volgde samen met André de Groot, mede-eigenaar van CF Groep, de Masterclass Waarde in de Waard. Doel was concreet handen en voeten te geven aan de circulaire verwerking van hun restafval.

Afval?

Peter: “Tijdens de Masterclass zijn we specifiek aan de slag gegaan met ons primair product, actief kool. Bij de productie van onze koolfilters blijven er namelijk kleine kooldeeltjes over die we niet in de filters kunnen verwerken. Die reststroom voeren we nu nog af voor vernietiging, maar we wilden er graag een circulaire oplossing voor bedenken.”

Concrete resultaten

“In de Masterclass bekeken we onder leiding van de experts op dit gebied hoe we de reststroom van kleine kooldeeltjes zelf zouden kunnen gaan gebruiken. De ideeënfase is inmiddels afgerond en we kijken nu gericht verder hoe we het idee kunnen uitvoeren. Het hergebruik van deze afvalstroom gaat straks kosten besparen, maar belangrijker is dat we er onze footprint mee verkleinen en verantwoordelijkheid nemen voor onze omgeving en de toekomst.”

Redenen genoeg om in te stappen

“Nadat ik deze Masterclass zelf gevolgd heb, kan ik andere organisaties met een of meer concrete afvalstromen alleen maar aanraden ook in te stappen. Je verzint goede oplossingen voor dit soort reststromen nou eenmaal niet even tussen de bedrijven door. Dat vraagt echt om kennis en deskundigheid. En die doe je tijdens Waarde in de Waard dus ruimschoots op.”

Meer informatie over de Masterclass

Heeft u een afvalstroom binnen uw organisatie waar u graag een tweede leven aan geeft? Of wilt u het circulaire denken in uw organisatie versterken en versnellen? Neem dan ook aan zo'n hands-on masterclass deel. In september/oktober 2021 gaat een nieuwe groep van start. Neem voor deelname contact op met Gerard de Winter (gerard@verdraaidgoed.nl; 0638610455) of kijk hier. Door de financiële bijdrage van Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden kun je tegen een voordelig tarief deelnemen.