Workshop 'Zwammen kweken'

Op het Wellantcollege De Bossekamp zijn in maart de eerste resultaten van de experimenten met het kweken van oesterzwammen op reststromen zichtbaar geworden. Als onderdeel van het project 'Molenzwam' hebben docenten en leerlingen van het Wellantcollege koffiedik ingezameld bij Starbucks, La Place, de Til Groep en het Raadhuis in Goudriaan, dit gemengd met verschillende soorten biomassa en er broed aan toegevoegd. Zo raken de leerlingen bekend met nieuwe manieren van voedselproductie. 

Met de experimenten van het Wellantcollege wordt ervaring opgedaan voor het kweken van oesterzwammen op de Avonturenboerderij in Groot-Ammers. Daar is een educatieve attractie gepland rondom de teelt van oesterzwammen op reststromen uit de directe omgeving. Het project 'Molenzwam' is een samenwerking tussen Stichting Blauwzaam, Avonturenboerderij Molenwaard en het Wellantcollege en wordt mogelijk gemaakt vanuit het programma 'Groen Verbindt'. 

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus is de Avonturenboerderij voor het publiek gesloten en komen de leerlingen van het Wellantcollege niet naar school. Hierdoor liggen de bouw van de educatieve kwekerij op de Avonturenboerderij en het experimenteren met het kweken van oesterzwammen op het Wellantcollege nagenoeg stil. Onze ambitie om het kweken van zwammen als educatieve attractie op de Avonturenboerderij in het voorjaar van 2020 te starten kunnen we helaas niet waarmaken. Vermoedelijk zal dit met een jaar worden vertraagd.