Ad en Tinekes dagwinkel goed voorbeeld van duurzaam ondernemen

(23-02-2013)

Vorig jaar tekenende Ad & Tineke de Jong het Energieconvenant 2 van de Stichting Blauwzaam. Doelstelling van de aangesloten bedrijven en instellingen is dat zij koploper willen zijn op het gebied van duurzaam ondernemen. Zie www.blauwzaam.nl/content/pijlers/energie/energieconvenant-ii/

Eén van de doelstellingen van de aangesloten bedrijven en instellingen is 10% minder energieverbruik ten opzichte van 2011. Dit doel moet in 3 jaar worden bereikt.  Andere doelen zijn: kennisdelen, energieverbruik in kaart brengen met behulp van de milieubarometer, donaties voor klimaatprojecten in de regio.  En natuurlijk draagt duurzaam ondernemen ook bij aan een verlaging van de bedrijfskosten.

energie-besparingsmaatregelen:

Afgelopen weekend is de Dagwinkel in Schoonrewoerd van Ad & Tineke verbouwd en gemoderniseerd. Dit was gelijk de kans om het energieverbruik in kaart te brengen en duurzame producten en besparingen te introduceren. Ad & Tineke hebben samen met Van Tol Retail, de retailorganisatie waar ze mee samenwerken een plan voor de winkel gemaakt en ook hebben ze Henk Manden van Zon & Zo duurzame oplossingen gevraagd om mee te denken.

Geschiedenis

De winkel verbruikte in 2011 een totaal van 110.000 kWh aan energie.

Genomen maatregelen:

  • Vriezers zijn ontdaan van aangevroren ijs
  • Computers, beeldschermen, kassa, kassaprinter en -scanner gaan na sluiting uit.
  • Zon & Zo heeft een lichtplan gemaakt om de huidige TL verlichting te vervangen met Ledplaten en Led downlighters. Het resultaat is dat er 48 TL bakken met 2 TL buizen per bak met een totaal verbruik per jaar van 14.602 kWh verwijderd zijn en deze zijn vervangen door 36 Ledplaten en 6 Led downlighters met een totaal verbruik over het zelfde aantal uren van 5.117 kWh. Deze vervanging resulteert in een besparing op de verlichting van 9.484 kWh per jaar. Dit het gelijk met het jaar verbruik van bijna 3 huishoudens.

 

Met een beetje geluk en goed opletten hopen Ad & Tineke dus in één keer de 10% besparing te bereiken!

En komen er ook zonnepanelen?

Opwekken van eigen energie doormiddel van zonnepanelen is lastig vanwege het beperkte dakvlak. Dus dat wordt nog even uitgesteld.

Kom dat zien

En hoe ziet de winkel met de nieuwe verlichting er uit? Ad & Tineke zijn meer dan tevreden met het eindresultaat maar waarom komt u zelf niet een keer langs om het te zien?

 

Ad & Tineke’s dagwinkel

Dorpsstraat 11

4145 KA Schoonrewoerd

Tel: 0345 64 12 02

E-mail: info@dagwinkelschoonrewoerd.nl

internet: www.dagwinkelschoonrewoerd.nl

 

 

 

<< Terug naar het nieuwsoverzicht